De werkwijze van Figulus Welzijn
De basis van ons werk en de manier waarop wij ons werk uitvoeren ligt verankerd in onze missie en visie. Daarnaast is het belangrijk dat wij aansluiten bij de visie van de gemeente Aalten. Hieronder is onze visie verwoord en hoe dit past bij de visie van de gemeente Aalten op de sociale basis, vertaald in de nota “zo persoonlijk mogelijk”.
Missie Figulus Welzijn
Wij zijn er voor alle mensen in de gemeente Aalten. Wij stimuleren de mensen positief, op vrijwillige basis, in hun eigen tempo en binnen de eigen mogelijkheden. Daarbij is het eigenlijke doel: maximale levensvreugde voor iedereen in de gemeente Aalten.
Wij zitten in de haarvaten van de maatschappij en verbinden de verschillende partijen en individuen.
Wij zijn een sociale, betrouwbare, creatieve en ondernemende organisatie die continue in beweging is.
Visie Figulus Welzijn
Onze organisatie werkt vanuit een professionele basis, met maximale flexibiliteit om alle huidige en toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Wij staan open voor nieuwe ontwikkelingen en willen daarom ook continue werken aan onze eigen professionaliteit.
Ons doel is daarbij mensen en groepen te ondersteunen, waarbij de focus ligt op activeren, ontwikkelingen en zorgen voor maximale zelfredzaamheid. Wij bouwen en onderhouden hiervoor een sterk sociaal netwerk, de vruchtbare bodem waarop dit kan plaatsvinden. Dit sociale netwerk bestaat uit de huidige sociale structuren, organisaties, verenigingen en bedrijven. Wij ondersteunen ook de ontwikkeling van nieuwe initiatieven. Wij vinden het belangrijk dat deze nieuwe initiatieven het sociale netwerk versterken, zonder hierover het eigenaarschap te willen hebben.
Daarnaast werken wij intensief samen met sociale partners om individuele mensen te ondersteunen. Wij verbinden de kwetsbare aan de niet kwetsbare mensen. Wij stellen ons daarbij flexibel op omdat wij de optimale afstemming belangrijker vinden dan de vorm van samenwerking (of organisatievorm). Wij begeven ons niet op het gebied van formele zorg. Hiermee werken wij wel samen en verwijzen wij door.
Wij werken met professionele medewerkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge mate aan zelfstandigheid. De samenwerking tussen deze professionals zit vooral in de maximale afstemming rondom ons doel: maximale levensvreugde door efficiënte en effectieve ondersteuning van met name kwetsbare doelgroepen. Voorwaarde daarbij is het in stand houden van het sociale netwerk.
Hiervoor werken wij met veel vrijwilligers:
• gekwalificeerde vrijwilligers die ons kunnen ondersteunen bij het behalen van onze doelen
• vrijwilligers die ons ondersteunen bij praktisch activiteiten
• vrijwilligers die willen participeren
Visie op de Sociale Basis
De gedachte achter de nota Sociaal Domein “Zo persoonlijk mogelijk”, sluit naadloos aan bij onze eigen visie. Hierbij zijn voor ons een drietal punten belangrijk:
1. Samen Sterk – Naoberschap
Wij versterken de bestaande sociale netwerken van verenigingen, clubs, belangenorganisaties, ondernemers, scholen, professionals, etc. zodat het lokale netwerk sterk blijft.
Vanuit onze focus op de kwetsbare doelgroepen zorgen wij dat alle inwoners mee kunnen doen in dit netwerk. Iedereen doet mee (inclusiviteit) en iedereen wordt gezien (op elkaar letten).
2. Ondersteunen en activeren gaat hand in hand
Het is een feit dat 4% van de Nederlanders (bron CBS) zich afgesloten voelt van de maatschappij, 6% problematische schulden heeft en 40% moeite heeft met de eigen financiële administratie (bronnen Nibud).
Wij kunnen streven naar maximale zelfredzaamheid, maar moeten accepteren dat een grote groep mensen nooit helemaal zelfredzaam zal zijn.
Wij willen deze (kwetsbare) groepen praktisch ondersteunen, maar gelijktijdig zorgen dat iedereen wel zo veel mogelijk mee kan blijven doen. In onze sterke sociale basis zorgen wij dat iedereen zo veel mogelijk gezien wordt en hierdoor eventuele problemen beperkt blijven.
3. Vrijheid en verantwoordelijkheid van de professionals
Door onze manier van werken: meebewegen in de sociale basis, is het belangrijk dat de professionals veel vrijheid hebben om te doen wat noodzakelijk is.
Regels en procedures zijn ondersteunend, maar niet leidend. De behoeften van onze inwoners zijn leidend.
In praktijk betekent dit dat onze medewerkers veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid krijgen. Figulus Welzijn heeft daarom bewust gekozen om geen managers en beleidsmedewerkers meer in dienst te hebben. Administratie en rapportage wordt tot een noodzakelijk minimum beperkt, waardoor zo veel mogelijk tijd (en geld) aan onze inwoners wordt besteed.
Dit staat echter wel op gespannen voet met vragen vanuit accountants, inkopers en controlerend ambtenaren.
Wat ons betreft gaat de verantwoording over de concrete resultaten. Worden vooraf gezamenlijke doelen gesteld en is er continue communicatie over de actualiteit van de gestelde doelen. Op die manier blijf je weg van niet noodzakelijke administratie en verantwoording achteraf.
In praktijk hebben wij aangetoond hierdoor betere resultaten tegen lagere kosten te halen. (bron benchmark Sociaal Werk Nederland)
Strategisch plan
Momenteel zijn wij bezig een nieuw 3 tot 5 jarenplan te schrijven. Wij zien ontwikkelingen in de maatschappij die een herijking noodzakelijk maken. Denk daarbij aan:
- De vergrijzing in onze gemeente
- Afnemende “naobergedachte” bij onze jeugd
- Polarisering in onze maatschappij
- Druk op de huizenmarkt en voorzieningen door de komst van vele statushouders en Oekraïners naar onze gemeente
- Etc.
De landelijke politiek en de keuzes die daar gemaakt worden zien wij als gegeven. Maar lokaal zullen wij er alles aan doen om aan een mooie samenleving te bouwen. Iedereen kan en moet mee kunnen doen!