Kinderboerderij

w

Kinderboerderij

De kinderboerderij is open:

Iedere werkdag van 9.30 – 17.00 uur!

 

De kinderboerderij “De Ahof”

De kinderboerderij “De Ahof” ligt in het hartje van Aalten en wordt ook wel de “Parel van Aalten” genoemd. Deze naam heeft de kinderboerderij te danken aan de centrale ligging in het dorp en de zeer groenrijke omgeving. Een prachtige plek voor bezoekers maar ook voor vrijwilligers die er werken.
De oorspronkelijke doelgroep bestond met name uit jonge kinderen met als doel leren omgaan met dieren. Omgang met dieren heeft een positieve invloed op opgroeiende kinderen. Tegelijkertijd richt de kinderboerderij zich op de (groot)ouders, waardoor we ook ruimte bieden om te genieten van de dieren en hun spelende kinderen.
Inmiddels is de kinderboerderij veel meer geworden dan alleen en plek voor kennismaking tussen kind en dier. De kinderboerderij wil inspelen op de thema’s zoals educatie, recreatie, participatie en re-integratie.

 

Op de kinderboerderij wordt samengewerkt met bijenvereniging Aalten ( NBV afdeling Aalten) en de Kleindiervereniging  Euregio Aalten – Bocholt 

 

 

Peter Jansen

Peter Jansen

Beheerder Kinderboerderij

Eigen website “vrienden van belevingsboerderij de Ahof”

De stichting “vrienden van belevingsboerderij de Ahof heeft ook een eigen website! Kijk ook eens op  www.belevingsboerderijdeahof.nl 

Openingstijden

Nu we weer open zijn, gaan wij door met kinderactiviteiten. De kindermiddagen zijn vaak op een woensdagmiddag (opgeven bij m.stronks@figulus-welzijn.nl), in de schoolvakanties en soms zijn er andere activiteiten of theatervoorstellingen (meestal in het weekend). Zie hiervoor onze socials of ga naar www.vitaalBAD.nl. 

Actuele informatie

Op de Facebook pagina van de kinderboerderij worden er met regelmaat actuele berichten geplaatst. Dit zijn berichten over komende activiteiten, maar ook over onze dieren.

Kinderzwerfboekstation

We hebben een KinderzwerfboekStation bij De Kinderboerderij. Neem je gelezen kinderboek mee en laat het zwerven, of kom zelf een boek uitzoeken om te lezen! Meer informatie hierover vindt u op de site van het kinderzwerfboek.

Vrijwilligers

De kinderboerderij wordt momenteel dagelijks gerund door circa 30 vrijwilligers, de meeste van hen hebben een tijdelijke of permanente afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast worden de vrijwilligers van de kinderboerderij ondersteund door cliënten van Estinea. Deze mensen met een beperking, zorgen ervoor dat de omgeving (tuin en erf) netjes onderhouden wordt. De begeleiding hiervan wordt verzorgd door een medewerker van Estinea.

De dieren

Bij de kinderboerderij zijn er veel verschillende dieren gehuisvest. Een aantal van deze dieren zijn: ezels, schapen, geiten, kippen, damherten, cavia’s, konijnen en diverse gevogelte.

Educatie voor bezoekers

Uit onderzoek van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) heeft de kinderboerderij met haar dieren en groene omgeving een positieve invloed op de hersenen van mensen. De kinderboerderij is een geschikte plek om met name opgroeiende kinderen spelenderwijs te leren over de natuur en het belang hiervan.

Leerplekken voor stagiaires

Vele scholen maken gebruik van de kinderboerderij als leerplek voor de scholieren. Elk jaar lopen diverse leerlingen stage van AOC Oost Borculo en Doetinchem, Pronova en Schaersvoorde op de kinderboerderij. Ook is het een geschikte plek om invulling te geven aan de maatschappelijke stage (MAS).

Recreatie

De kinderboerderij heeft een gunstige ligging in het hartje van Aalten. De kinderboerderij is makkelijk bereikbaar en zeer toegankelijk voor de inwoners van de Gemeente Aalten maar ook weten toeristen deze plek te vinden. De combinatie van contact met dieren en de aanwezige speeltoestellen zorgen voor een ontspannen middag.

Participatie en re-integratie

De kinderboerderij biedt een grote verscheidenheid aan vrijwilligerswerk. Hierdoor kunnen mensen zich ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren. De kinderboerderij biedt veel verschillende werkzaamheden waardoor er veel ruimte is voor mensen die moeten en willen participeren in onze samenleving. Statushouders en mensen die langere tijd in de bijstand zitten kunnen zich als vrijwilliger aanmelden en ontplooien naar een vaste baan. De kinderboerderij is dan ook een locatie waar inwoners geactiveerd worden, kunnen participeren en er gelijktijdig een sociale samenhang ontstaat waar iedereen kan deelnemen afhankelijk van zijn of haar eigen plafond.
Dit vereist een goede samenwerking met de gemeente, de sociale dienst, zorgorganisaties, en het lokale bedrijfsleven. Uiteindelijk zou een ieder die kan werken in een betaalde baan ook die mogelijkheid moeten kunnen krijgen. Evenals een ieder die lichte ondersteuning nodig heeft. Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat het vrijwilligerswerk, de leer-werkplekken en vacatures aansluiten op de behoefte van de lokale inwoners en organisaties.

Sociale samenhang en ontmoeting

Doordat veel bezoekers en vrijwilligers elkaar ontmoeten bij de kinderboerderij, ontstaat er een sociale samenhang. Door deze ontmoetingen kunnen er nieuwe initiatieven ontstaan waardoor men elkaar kan versterken.