Over ons

w

Over ons

 

Figulus Welzijn ontstond per 1 januari 2011 uit het samengaan van het Sociaal Cultureel Werk Aalten en het Sociaal Cultureel Werk Dinxperlo.

Figulus Welzijn heeft zich ontwikkeld tot een brede welzijnsorganisatie die inspeelt op de maatschappelijke ontwikkelingen van deze tijd. Voorbeelden hiervan zijn het vluchtelingenwerk dat uitgevoerd wordt door Figulus Welzijn, wij spelen een rol binnen de participatiewet en zijn actief bij het bestrijden van eenzaamheid bij onze oudere inwoners.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat het sterke sociale netwerk binnen de gemeente Aalten ondersteund en in stand gehouden wordt. Mede door dit sterke sociale netwerk kunnen wij gezamenlijk alle maatschappelijke veranderingen opvangen.

 

Visie

Onze organisatie werkt vanuit een professionele basis, met maximale flexibiliteit om alle huidige en toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Wij staan open voor nieuwe ontwikkelingen en willen daarom ook continue werken aan onze eigen professionaliteit.

Ons doel is daarbij mensen en groepen te ondersteunen, waarbij de focus ligt op activeren, ontwikkelen en zorgen voor maximale zelfredzaamheid. Wij bouwen en onderhouden hiervoor een sterk sociaal netwerk. Dit sociale netwerk bestaat uit de huidige sociale structuren, organisaties, verenigingen en bedrijven. Wij ondersteunen ook de ontwikkeling van nieuwe initiatieven. Wij vinden het belangrijk dat deze nieuwe initiatieven het sociale netwerk versterken, zonder hierover het eigenaarschap te willen hebben.

Daarnaast werken wij intensief samen met sociale partners om individuele mensen te ondersteunen. Wij verbinden de kwetsbare aan de niet kwetsbare mensen. Wij stellen ons daarbij flexibel op omdat wij de optimale afstemming belangrijker vinden dan de vorm van samenwerking (of organisatievorm). Wij begeven ons niet op het gebied van formele zorg. Hiermee werken wij wel samen en verwijzen wij door.

Wij werken met professionele medewerkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge mate aan zelfstandigheid. De samenwerking tussen deze professionals zit vooral in de maximale afstemming rondom ons doel: maximale levensvreugde door efficiënte en effectieve ondersteuning van met name kwetsbare doelgroepen. Daarbij kunnen wij niet zonder de vele vrijwilligers in onze gemeente.

 

Uitleg naam en het ontwerp

Figulus is Latijn voor pottenbakker  en geeft prima weer wat de voormalige stichtingen vele jaren hebben gedaan, namelijk cursussen organiseren waaronder pottenbakken. Dat is de link met het verleden. Tegelijkertijd staat het vak van pottenbakken voor het creëren / vormgeven van nieuwe dingen. Dat is de link met de toekomst. Het creëren van nieuwe activiteiten, maar ook het in stand houden van het hele sociale netwerk (ons Naoberschap) vraagt een intensieve samenwerking met alle inwoners, organisaties en instellingen binnen onze gemeente. Daarbij is de eigen kracht van onze inwoners het vertrekpunt.

Het beeldmerk wordt gevormd door twee handen die een vaas vormen. Die handen zijn naast boetseerders ook te zien als beschermers van het kwetsbare en daarmee juiste vertolkers van welzijn.